Säilö kesän vitamiinit talteen

Nyt on paras aika säilöä kesän maut ja vitamiinit.

Marjojen oikeaoppinen säilöntä varmistaa, että vitamiinit säilyvät tallessa seuraavaan sesonkiin asti.

Marjojen paras sesonki

Heinä- ja elokuu ovat marjojen kulta-aikaa. Mustikat, vadelmat ja viinimarjat ovat silloin parhaimmillaan. Tuoreet ja kypsänä poimitut marjat ovat luonnon omia terveystuotteita, ja niiden ravintoaineet ovat silloin parhaimmillaan.

Vitamiinitappiot ja säilytys

Marjat tulisi käyttää mahdollisimman pian poiminnan jälkeen, mieluiten vuorokauden sisällä, jotta vitamiinit ja maku säilyvät. Jos marjat rikkoutuvat poiminnan aikana, niiden C-vitamiinipitoisuus alkaa laskea nopeasti ilman hapen vaikutuksesta. Säilytyksen aikana ravintoaineita häviää, joten tuoreet marjat kannattaa pakastaa mahdollisimman pian.

Pakastaminen

Pakasta marjat kokonaisina, jotta C-vitamiini säilyy parhaiten. Viipalointi lisää vitamiinitappioita, mutta säästää tilaa pakastimessa. Pieni määrä sokeria voi parantaa makua ja auttaa C-vitamiinin säilymisessä: puolen litran rasiaan yksi ruokalusikallinen ja litran rasiaan 2-3 ruokalusikallista. Marjat kannattaa pakastaa sopivan kokoisissa kerta-annoksissa, jotta ne voi käyttää nopeasti sulatuksen jälkeen.

SmartStore Frost pakastusrasia 5x0,5 l laventeli
Plussa-etu -35 %
SmartStore Frost pakastusrasia 5x0,5 l laventeli
SmartStore Frost pakastusrasia 4x0,75 l laventeli
Plussa-etu -35 %
SmartStore Frost pakastusrasia 4x0,75 l laventeli
SmartStore Frost pakastusrasia 3x1 l laventeli
Plussa-etu -35 %
SmartStore Frost pakastusrasia 3x1 l laventeli

Säilyvyys

Pakastetut marjat säilyvät 10–12 kuukautta. Esimerkiksi kokonaisena pakastetut mansikat säilyttävät 75–90 % C-vitamiinistaan yhdeksän kuukauden jälkeen, kun lämpötila on -18 astetta tai kylmempi. Marjat voi sulattaa nopeasti mikroaaltouunissa tai kuumassa vedessä. Ne voi myös lisätä jäisinä kiisseleihin, smoothieihin ja leivonnaisiin.

Höyrymehun valmistus

Nopeus on valttia höyrymehun valmistuksessa vitamiinitappioiden minimoimiseksi. Höyrymehussa marjojen C-vitamiinista voi säilyä jopa 40 % yhdeksän kuukauden jälkeen. Mehun valmistuksessa lisättävä sokeri auttaa C-vitamiinin säilymisessä. Mehustuksen jälkeen marjamassa kannattaa hyödyntää esimerkiksi hillona, jolloin myös kuoriosien vitamiinit säilyvät.

Hilloaminen ja umpiointi

Hilloissa säilyvät vitamiinit, kivennäisaineet ja flavonoidit hyvin. Umpiointi, jossa marjat kuumennetaan sokeriliemessä, on toinen hyvä säilöntätapa. Hillot ja umpioidut marjat kannattaa säilyttää viileässä ja pimeässä.

Kuivaaminen

Marjat voi myös kuivata, mikä säilyttää ravintoaineet tiiviissä muodossa. Kuivatut marjat ja marjajauheet ovat erinomaista naposteltavaa ja sisältävät runsaasti vitamiineja.

Nauti kesän vitamiinit ja säilö ne talteen oikeaoppisesti, jotta voit nauttia niiden terveellisistä vaikutuksista läpi vuoden.

Ilmainen toimitusyli 59€ pakettiautomaattitilauksiin
Monipuoliset maksutavatnyt myös lasku tai erämaksu
Palautusaika30 päivän palautusoikeus
Asiakaspalvelussammesaat aina palvelua suomeksi