Telaketjuja uhmanneet ritarit.
Simo Liikasen Panssarintorjuntaritarit kertoo Mannerheim-ristin ritarin arvolla palkituista miehistä, jotka pysäyttivät puna-armeijan panssarit harvinaislaatuisella rohkeudellaan.
Panssarintorjunta oli hurjinta, mihin yksittäinen jalkaväkimies saattoi sodassa joutua. Vastassa olleet panssarivaunut olivat hirvittäviä aseita: ne oli varustettu tykillä ja konekivääreillä, ja ne kulkivat moottorit mylvien kaiken edellään murskaavilla telaketjuilla. Kammottaviksi ne teki myös niiden suojana ollut paksu panssari, jota tavallisen jalkaväkimiehen oli turha yrittää läpäistä aseillaan.
Panssarintorjuntamiesten arvostuksesta kertoo, että kun jatkosodan aikana alettiin myöntää Mannerheim-ristejä merkittävimmistä sotilaallisista saavutuksista, oli panssarintorjuntatykin ampuja, sotamies Vilho Rättö yksi ensimmäisten joukossa – heti kenraalimajurin ja kahden everstin jälkeen.
Kirjan pääosassa ovat ritarien huimat taistelutarinat, jotka on koonnut panssarintorjuntaan erikoistunut sotahistorioitsija Simo Liikanen sitoen ne senhetkiseen sotatilanteeseen. Tarinoiden kuvaamisessa hän käyttää kaikkia saatavilla olevia lähteitä: sotapäiväkirjoja, taistelukertomuksia, haastatteluja, dokumentteja sekä tutkimuksia Suomesta ja Venäjältä. Pääosassa ovat tarinat, mutta sotahistorian harrastajille on kirjassa myös osio, joka sisältää historiatieteellisesti painavampaa materiaalia. Tuloksena on karttojen ja kuvien tukema, vaikuttava tarinakokoelma suomalaisten sotilaiden kylmäpäisimmästä eliitistä.