Marjastus ja sienestys - Nauti luonnon antimista

Suomalaiset metsät tarjoavat runsaasti herkkuja, jotka odottavat poimijaansa. Marjastus ja sienestys ovat erinomaisia tapoja nauttia luonnosta ja kerätä terveellisiä raaka-aineita ruokapöytään. Ennen kuin suuntaat metsään, on tärkeää valmistautua kunnolla. Tässä artikkelissa tarjoamme hyödyllisiä vinkkejä sekä marjastukseen että sienestykseen. Lisäksi esittelemme käteviä tuotteita, jotka löydät helposti K-Citymarketin verkkokaupasta.

Vinkit onnistuneeseen marjastukseen

1. Miten pukeudun marjametsään?

Marjastuksessa on tärkeää pukeutua mukavasti ja suojautua samalla hyönteisiltä. Pitkät housut, vilpoisa pitkähihainen paita ja kumisaappaat ovat erinomainen valinta. Aurinkoisella säällä suojaa pääsi hatulla. Valitse vaatteisiin valkeita tai kirkkaita värejä, jotta erotut hyvin metsässä. Muista myös hyttysmyrkky!

2. Mitä tarvitsen mukaan marjaan?

Ota mukaasi hyvä keräysastia, kuten rasioita tai ämpäri. Pehmeät marjat, kuten vadelmat, kannattaa kerätä pienempiin rasioihin, jotta ne eivät vetisty. Mustikoille ja puolukoille sopii suurempi ämpäri, ja marjapoimuri nopeuttaa keräystä huomattavasti. Puutarhahanskat, joista on leikattu sormenpäät pois, suojaavat käsiäsi ja helpottavat vadelmien poimimista. Älä unohda juotavaa ja pientä purtavaa.

3. Mistä löytää parhaat marjapaikat?

Suomessa marjastus on jokamiehenoikeus, joten voit poimia marjoja lähes missä vain, ellei sitä ole erikseen kielletty. Pysy kuitenkin kaukana asutuksesta ja välttele suurten teiden varsia saasteiden vuoksi. Etsiessäsi marjoja, muista että mustikat viihtyvät kuusi- ja havumetsissä, vadelmat hakkuualueiden ja metsäteiden reunamilla, ja puolukat kuivilla kankailla ja kallioilla.

4. Mitä tehdä, jos eksyy metsässä?

Metsässä liikkuminen on turvallista, kun noudatat muutamia perusvinkkejä. Kerro aina jollekin, minne olet menossa ja milloin palaat. Ota mukaan kartta ja pidä puhelin täyteen ladattuna. Lataa myös ilmainen 112-sovellus, joka helpottaa viranomaisten paikannusta. Jos eksyt, pysy rauhallisena ja soita heti apua.

5. Mitä tehdä, jos kohtaat karhun?

Pidä metsässä liikkuessasi aina hieman ääntä, jotta karhut tietävät välttää sinua. Jos kuitenkin kohtaat karhun, pysy rauhallisena ja vältä suoraa katsekontaktia. Peräänny hitaasti puhuen rauhoittavasti. Jos karhu hyökkää, heittäydy maahan, suojaa niskasi ja soita hätäkeskukseen.

6. Mitä marjoille pitää tehdä keräämisen jälkeen?

Perkaa marjat mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Vetistyneet marjat ovat vaikeampia käsitellä. Levitä marjat laakealle alustalle ja poista roskat sormin. Jos pakastat marjat, käytä pakasterasioita ja lisää halutessasi hieman sokeria, joka auttaa säilyttämään marjojen vitamiinit ja värit.

Parhaat vinkit sienestyksen maailmaan

1. Miten varustaudun sienimetsään?

Sienestys vaatii samankaltaista varustautumista kuin marjastus. Pitkät housut, pitkähihaiset paidat ja hyvät kengät ovat tärkeitä. Ota mukaan kori, jossa sienet säilyvät ehjinä, ja sieniveitsi, jolla voit puhdistaa sienet jo metsässä. Muista myös juomapullo ja eväitä.

2. Mistä löytää parhaita sieniä?

Sienet kasvavat monenlaisissa metsissä, mutta yleensä ne löytyvät parhaiten kosteista ja varjoisista paikoista. Kuusimetsät ja lehtimetsät ovat usein hyviä paikkoja aloittaa. Hyviä sienestyspaikkoja ovat myös hakkuualueet ja metsäteiden reunamat.

3. Miten tunnistan syötävät sienet?

Sienestys vaatii hieman perehtymistä. Opettele tunnistamaan yleisimmät syötävät sienet, kuten kantarellit, tatit ja suppilovahverot. Käytä apuna sienikirjaa tai mobiilisovellusta, jotka auttavat tunnistamisessa. Jos olet epävarma, jätä sieni poimimatta.

4. Mitä tehdä, jos löydät paljon sieniä?

Jos löydät runsaasti sieniä, poimi vain tuoreet ja hyväkuntoiset yksilöt. Vältä vanhoja ja pilaantuneita sieniä. Käytä sieniveistä poistamaan multa ja roskat jo metsässä, jolloin säästyt turhalta siivoukselta kotona.

5. Miten käsittelen sienet kotona?

Sienet kannattaa käsitellä pian keräämisen jälkeen. Puhdista sienet huolellisesti, poista jalkaosat ja mahdolliset madot tai muut epäpuhtaudet. Sienet voidaan valmistaa heti ruoaksi, kuivata tai pakastaa. Kuivattaminen on hyvä tapa säilyttää sienet pitkään ja se myös korostaa niiden makua.

Ilmainen toimitusyli 59€ pakettiautomaattitilauksiin
Monipuoliset maksutavatnyt myös lasku tai erämaksu
Palautusaika30 päivän palautusoikeus
Asiakaspalvelussammesaat aina palvelua suomeksi